Kiss Renátó Blog posts

SPAR Maraton összefoglaló 1. rész

 

Csak hogy ne csigázzak senkit feleslegesen, igen, sikerült végigfutni az első maratonom! 😀
Szeretném megköszönni mindenkinek a bíztatásokat és hogy támogattátok a gyűjtést, ami szintén szuperül halad és még hónap végéig nyitva marad.

A beszámolót két részre szedtem, hogy megkapja minden a maga idejét, ha kizárólag a versenyről érdekel a sztori, nézz vissza holnap 😀

 

Az első ízben kezdjük azzal, hogy tulajdonképpen mi is történt az elmúlt időszakban? Mert bizony többször ígértem, hogy beszélek róla.

Az előző májusi bejegyzés óta, a rendszeresség fenntartása volt a cél, kicsit tartottam a nyári hőségtől, de a folyamatos edzéssel egyre elviselhetőbbé vált a dolog. Voltak persze kisebb kilengések is, amikor egy-két hét kiesett a munkában lévő határidők, biciklis baleset, meg egyéb apróságok miatt. Tudjátok, amit az élet hoz.

Felkészülés alatt mindig igyekeztem javítgatni a technikán, hogy hogyan reagálok dolgokra, na meg ment egy mentális felkészülés is.
Többek között sikerült rájönni/megtanulni, hogy

  • Többet számít, hogy az elmúlt egy hétben mennyit sikerült pihenni, minthogy azon feszüljek be, hogy edzés előtti este ez mennyire jött össze
  • Zenét korábban sem hallgattam már, de igazából a podcast hallgatás nagyon ment, ami ugyanaz az ellenség. Az utolsó hetekben ezzel a szokásommal fel is hagytam, legjobb, ha nem szól semmi a fülembe
  • Fejben hogyan vonatkoztassak el, ha futás közben valami fizikai fájdalom van (így igen gyorsan elmúltak ezek a dolgok)
  • A hosszabb távokat sokkal jobban lehet mentálisan bírni, ha sikerül előtte megismerni a terepet és fejben helyszínek/épületekig nézem a következő szakaszt, ahelyett hogy a hátralévő kilométereket lesném

 

Persze több minden is volt, de kétségtelenül ezek voltak a tanulságok, amik határozottan tudtak segíteni a verseny előtt/alatt is. Hátha neked is segít egyszer 😉

 

Aztán mondanom sem kell, a nyár sem tartott örökké, lezártam egy otthoni félmaratoni táv lefutásával, ami igen bizakodóvá tett a felkészülés maradékához.
Az utolsó hat hetet felosztottam egy négy hetes igencsak intenzív időszakra, illetve az utolsó kettőt már fokozatosan rövidülő, könnyebb futások jellemezték, hogy némileg kipihentebb állapotban induljak neki a versenynek.

Ebből az időszakból talán azt élveztem legjobban, hogy baromi nagy önfegyelmet tartottam már, illetve a maraton előtt sikerült összehozni egy 32 kilométeres távot edzésnek, aminek hatására teljesen magabiztos lettem, hogy a versenyt is végig tudom majd vinni.

 

Na de ennyit a felkészülésről, holnap jöjjön a beszámoló a versenyről 😀

IMG_2144

Kiss Renátó

(Magyar) 36. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál
Marathon (42,195 km)
Donate now!